Terpenen

Terpenen zijn de moleculen in planten die verantwoordelijk zijn voor onder andere de geur van de plant. Zo zijn er duizenden verschillende structuren bekend met allemaal hun eigen eigenschappen bij verschillende planten. De geur van een plant heeft een functie, deze kan juist afstoot wekkend werken om zo bepaalde bacteriën, schimmels en andere vijanden op afstand te houden. Maar andersom werkt het net zo, dit om bijvoorbeeld bestuiving te bevorderen. Ook helpen terpenen om de plant gezond te houden. En vooral deze combinatie is erg waardevol, zo wisten de oude Egyptenaren en Chinezen al duizenden jaren geleden. Zij verwerkten deze stoffen al in aangename oliën voor verschillende medische doeleinden. Terpenen worden ook nu in veel levensmiddelen en in de cosmetica-industrie gebruikt. Naast de geneeskrachtige werking zorgen de terpenen voor de fijne smaak van de zuigtabletten en olie en zorgt deze ook voor de aangename geur van de crème.

Boswellia

Boswellia wordt gewonnen uit hars van de boom Boswellia serrata en wordt voor diverse klachten en aandoeningen gebruikt. Boswelliazuren binden zich namelijk aan het enzym, 5 – lipoxygenase, welke leukotriënen produceert. Deze leukotriënen zijn biologische verbindingen die zich binden aan receptoren in de longen en luchtwegen welke ontstekingen en luchtwegvernauwing veroorzaakt. Deze leukotriënen worden verantwoordelijk gehouden voor blijvende chronische ontstekingen.

Daarnaast is tevens aangetoond dat Boswellia (ook wel Frankincense genoemd) kan helpen bij chronische darmontstekingen, astma en chronische gewrichtsontstekingen. Ook wordt Boswellia in verband gebracht als een stof die griepverschijnselen verlicht, zorgt voor een beter nachtrust en een krachtig hulpmiddel is voor het immuunsysteem.

Boswellia wordt ook gebruikt voor de remming van ontstekingen zoals artrose of artritis, allergische aandoeningen, huidziektes als netelroos en psoriasis, en voorde verbetering van hart en bloedvaten.

Myrre

Myrre is een struikplant die in het oosten van Afrika en Arabië voorkomt en tegenwoordig ook gekweekt wordt. De hars van de plant wordt verwerkt in tal van producten zoals tandpasta en mondwater maar wordt ook gebruikt als smaakstof (Don Benedictine) in sommige frisdranken. In het Midden-Oosten wordt de plant veel gekauwd vanwege de antiseptische werking, maar in Afrika wordt het vooral gebruikt als een plant om te desinfecteren.

De hars van de plant doodt namelijk ziektekiemen en stimuleren macrofagen. Myrre is een sterk desinfecterend middel wat schimmels bestrijdt, zorgt voor een pijnstillende werking, ontstekingsremmend en wondhelend werkt. Om deze redenen kan Mirre helpen bij het bestrijden van veel mond en keelziekten maar wordt het ook gebruikt ter bestrijding van huidziektes voor slecht genezende wonden, ringworm, jeukende huidaandoeningen, voetschimmel en een verouderde huid.